+90 (312) 244 63 25
tr
en

Akıllı Ulaşım Sistemleri Mimarisi Nedir?

1.782
Akıllı Ulaşım Sistemleri Mimarisi Nedir?

“AUS mimarisi” terimi, kelimenin tam anlamıyla “Akıllı Ulaşım Sistemleri için Sistem Mimarisi” anlamına gelir. Sistem mimarisi olarak Akıllı Ulaşım Sistemi (AUS) uygulamasının sistem tasarımı açısından nasıl görüneceğine dair bir görünüm sağlar. AUS mimarileri öncelikle farklı AUS bileşenleri ve dış arayüzler (operatörler, paydaşlar ve diğer sistemler) arasında geçen veri alışverişi ve kontrol talimatları ile ilgilidir. Taşımacılık ajansları üzerinde çalışan gerçek dünya kısıtlamalarını ve bunların AUS uygulamasına getirdiği gereksinimleri yansıtmalıdır. Örnekler, katılımcı kurumlar arasında birlikte çalışabilirlik ve ilgili kurumlar tarafından bilgi kontrolünün muhafaza edilmesidir.

Bir AUS mimarisi, istenen AUS hizmetlerini sunabilmek için mevcut organizasyon yapılarının nerede değiştirileceğini ve belki de oldukça radikal bir şekilde değiştirilmesi gerektiğini gösterebilir. Bir örnek, muhtemelen ulusal veya dil sınırları ötesinde başka bir TTK veya gezgin bilgi merkezi (TIC) ile veri alışverişi yapmak zorunda kalabilecek bir trafik kontrol merkezidir (TCC). Bu işlem için içerik ve minimum performans spesifikasyonunun tanımlanması çok önemlidir. AUS mimarisi, gerekli ara bağlantı ve birlikte çalışabilirlik seviyesine ulaşmak için performans spesifikasyonunun tanımlanmasını sağlar. Yanıt olarak hangi teknolojilerin en iyi şekilde kullanılacağı, sistem tasarımcısı için bir konudur.

Karmaşık bir sistemi, sistem hakkındaki tüm bilgileri anlaşılabilir bir şekilde aktarabilecek şekilde sunmak mümkün değildir. Bu, farklı ayrıntı düzeylerini ve farklı bilgi türlerini gösteren çoklu bakış açılarının kullanıldığı bir AUS mimarisine yansıtılır. Bu bakış açıları şunları içerebilir:

  • çeşitli veri öğelerinin nasıl akması ve işlenmesi gerektiğini açıklayan sistemin mantığı (veya işlevselliği) (“mantıksal” veya “işlevsel” bakış açısı)
  • AUS işlevselliğinin sistemin fiziksel bileşenlerinde nasıl olacağı (“fiziksel” bakış açısı)
  • fiziksel bileşenler arasında ve dış dünya ile fiziksel bileşenler arasında hangi iletişimin gerekli olduğu (“iletişim” bakış açısı)
  • sistem bileşenleri, iletişim ve sorumlulukların AUS hizmetlerinin sağlayıcılarına ve alıcılarına nasıl atanacağı (“kurumsal” bakış açısı)

AUS için bir mimarinin geliştirilmesinin yanı sıra, dikkate alınması gereken başka analiz gereksinimleri de vardır:

  • bileşenlerin ve iletişimin nasıl dağıtılabileceği
  • dağıtım maliyetlerinin ne olacağı ve bunların faydalarla nasıl mahsup edileceği (maliyet / fayda analizi)
  • AUS hizmetlerinin tamamının uygulanmasını ve sunumunu etkileyen risklerin incelenmesi
  • Belirli AUS uygulamasının dışında neler olduğunu göstermek için sistem sınırını tanımlamak genellikle önemlidir, ancak bazı fonksiyonel bileşenler için önemlidir – örneğin, ödemeler veya elektronik biletleme durumunda bankalar gibi finansal kurumlar

MİMARLIK DÜZEYLERİ

AUS mimarileri iki seviyeye ayrılabilir: yüksek seviyeli mimariler ve düşük seviyeli mimariler. Bu, AUS’a özgü bir şey değildir, ayrım genel olarak sistem mimarilerinin kullanımı için geçerlidir.

Akıllı Ulaşım Sistemleri bağlamında, üst düzey bir mimari sistemin yapısını ve / veya davranışını tanımlayan kavramsal tasarımdır. AUS kullanıcı hizmetleri sağlamak için gereken işlevselliği belirtir – teknik özellikler teknolojiden bağımsızdır ve tek tek bileşenlerin ve iletişimin seçimi açık bırakılmıştır. Bu teknoloji bağımsızlığı, tedarikçilerin genel mimariye hala uyarken, müşteri için en uygun teknik çözümü seçme özgürlüğüne sahip oldukları anlamına gelir.

Düşük seviyeli (veya bileşenli) mimariler ise aksine donanım, yazılım, veri değişimi ve iletişim için gerçek tasarımları içerir. AUS standartlarının kullanımı da dahil olmak üzere gerekli teknolojileri daha dar bir şekilde tanımlarlar. (Bkz. AUS Standartları) Uzmanlığa sahip olmaları durumunda, devreye alma kuruluşu tarafından düşük seviyeli bir mimari geliştirilebilir, ancak tasarım spesifikasyonlarının sistem entegratörü veya sistem tedarikçisi tarafından yüksek seviyeli bir mimariden geliştirilmesi daha yaygındır. (Bkz. Sistem Mühendisliği)

UYGULAMACILARA TAVSİYE

Dünya çapında ortak kullanımda olan ve her ikisi de uyarlanabilen AUS mimarilerinin gelişimine temel oluşturan iki temel fakat farklı yaklaşım sunan; bir çerçeve mimarisi ve bir ‘model’ mimarisi olan iki tür yüksek seviye AUS mimarisi vardır. Bu AUS mimarilerinden bazıları bir sınıf AUS uygulamasına özgü olabilir. Bunun nedeni, trafik kontrol merkezleri, otopark yönetimi veya toplu taşıma filo yönetimi gibi belirli bir hizmetin uygulanmasını desteklemesidir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.