+90 (312) 244 63 25
tr
en

Li-Fi Nedir?

1.148
Li-Fi Nedir?

İlerleyen Teknolojiyle beraber, kablosuz iletişim konusu da gelişme göstermektedir. Kablosuz iletişimde en önemli konu verinin doğru ve hızlı gönderilmesidir. Işık ile haberleşme, bu hız gereksinimini sağlamak için kablosuz iletişime uygun hale getirilmek amacıyla çalışmalar başlamış olup şu anda bile gelişme aşamasındadır.
Li-Fi, “ışıkla iletişim” olarak da bilinen bir kablosuz iletişim teknolojisidir. Kablosuz formadaki optik ağ teknolojisi, cihazlar arasındaki kablosuz iletişimi sağlamak için LED ışık kaynaklarını kullanmaktadır.
Wi-Fi’nin aksine, elektromanyetik dalgalar yerine LED ışık dalgaları kullanarak veri iletimi yapar. Bu teknolojinin avantajlarından bazıları şunlardır:

  1. Hızlı veri aktarımı: Li-Fi, Wi-Fi’den yaklaşık 100 kat daha hızlı veri transferi sağlayabilir. Bu nedenle, yüksek hızlı veri aktarımı gerektiren yerlerde kullanımı özellikle avantajlıdır.
  2. Daha güvenli: Li-Fi, elektromanyetik dalgalar yerine ışık dalgaları kullandığından, sinyalleri hemen hemen tamamen binaların dışına çıkaramaz. Bu da, sinyallerin sınırlı bir alanda kalmasına neden olur ve daha güvenli bir bağlantı sağlar.
  3. Elektromanyetik radyasyon sorunları yok: Li-Fi, elektromanyetik radyasyon yaymadığından, bu teknolojinin sağlık sorunlarına neden olan elektromanyetik radyasyonla ilgili endişeleri ortadan kaldırır.
    Bir cihaz (Örneğin; tablet, telefon vb.) Li-Fi ile bağlantı sağlayabilmesi için, ışık kaynağından gelen yüksek frekanslı sinyalleri anlamlandırması gerekmektedir. Bunun için ışık alıcı-verici sensörler kullanılmıştır. Aynı sensör sayesinde karşılıklı olarak ışık kaynağı – cihaz ve cihaz – ışık kaynağı arasında veri iletişimi gerçekleştirilir. Işık kaynağını yüksek frekanslı veri iletişimine uygun hale getirmek için yeni tip LED sürücüler tasarlanmıştır.
    Li-Fi teknolojisi henüz Wi-Fi kadar yaygın değildir, ancak birçok farklı kullanım alanı mevcuttur. Örneğin, Li-Fi teknolojisi, tıbbi cihazlarda, endüstriyel tesislerde ve hatta araçlarda kullanılabilir. Li-Fi, güvenlik ve hız avantajlarından dolayı askeri iletişimde de kullanılabilir.
    Li-Fi teknolojisi hala geliştirme aşamasındadır ve bazı dezavantajları vardır. Örneğin, Li-Fi sinyalleri engellerden etkilenir, bu nedenle sinyallerin alındığı yerde ışık kaynağına doğru açık bir görüş açısı gerektirir. Ayrıca, güneş ışığı, çevresel ışık gibi doğal ışık kaynakları da sinyal kalitesini etkileyebilir.
    Şuan için Li-Fi teknoloji Wi-Fi’ nin yerini alıp alamayacağı tartışma konusudur. Eğer Li-Fi teknolojisi yaygınlaşırsa, ışık hızında bağlantı sağlanarak yüksek bant genişliğinde download ve upload işlemleri saniyeler içinde indirilebilir hale gelebilir.
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.