+90 (312) 244 63 25
tr
en

Görüntü İşleme Nedir?

3.281
Görüntü İşleme Nedir?

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle beraber insanlık, kendi bilek ve akıl gücüyle çalışarak yaptığı işlerin makinelere, bilgisayarlara nasıl devredilebileceği konusunda sürekli yeni yollar aramaya devam etmektedir. Bilgisayar teknolojisinin ilerlemesiyle beraber, işlem gücünün artması ile basit işlemlerin yaptırılmasının yanı sıra, insan fizyolojisinin yaptığı işleri taklit ederek bilgisayar üzerinde bu işlemlerin koşulmasına olanak sağlamaktadır.

İnsan gözü, nesnelerden yansıyan ışığı toplayıp, beyne iletmekle yükümlüdür. İletilen ışık, beyine iletildikten ve beyinde işlendikten sonra anlam kazanır. Işığın toplanıp görsel bir öğeye dönüştürülmesi işlemi, yaklaşık 200 yıl önce fotoğraf makinesinin icadıyla beraber yapılmaya başlanmıştır. Fakat insan beyninin yaptığı gibi makineler tarafından görüntünün işlenmesi ve görüntüdeki nesnelerin anlamlandırılması için bilgisayarın icadı ve işlem gücünün artması gerekmekteydi. Bunun için 1960’larda yapılan bazı girişimler, bilgisayarların yeterince gelişmediğinden dolayı ancak 1970’lerde, görüntü işlemenin bir teknik olarak gerçek zamanlı kullanılmasına imkân vermiştir.

Görüntü işleme, bir görüntüden gelen anlık bir kare üzerinde bir dizi işlemler yapılarak, kullanıcının istediği yararlı bilgilerin görüntüden çıkartılmasına olanak sağlayan işlemlerin tamamıdır. Bilgisayar görüntülerinin 3 renk (BGR) piksel bilgileri taşıması (gri, renksiz görüntüler tek bilgi taşır), bu bilgilerin bazı matematiksel, matris hesaplamaları ile bir dizi işleme tabi tutulduğunda, görüntü üzerinde manipülasyonlar, değişimler yapılmasına imkân vermektedir. Bu değişimlerin sonucunda görüntüden şu tip bilgiler alınabilir;

  • Görüntünün netliği artırılıp, gürültü ve diğer istenmeyen unsurlar kaldırılabilir
  • Bir görüntüdeki nesnelerin boyutu, ölçeği veya sayısı tespit edilebilir
  • Resimleri bilgisayara aktardıktan sonra görüntüleme veya yazıcı çıktısı almak için hazırlamada kullanılabilir
  • Ağ üzerinden iletişim için görüntüler sıkıştırılıp daha sonra normale geri getirilebilir

Görüntü işlemenin, görüntü üzerinde yaptığı değişimler birçok alanda gerçek zamanlı olarak kullanılmaktadır. Örneğin tıpta; X-Ray cihazlarından alınan görüntülerin iyileştirilerek hastalığın teşhisi, sanayide; kusurlu ürünün tespitinde, otoyollarda; araç sayımı, akıllı kavşak sistemlerinde, savunma sanayiinde; hedef tespiti, teşhisi ve çevresel farkındalığın artırılması gibi konularda görüntü işleme teknolojisinden faydalanılır.

Görüntü işleme üzerine çalışma yapan kişiler bazı zorluklarla karşılaşılabilir.

  • Görüntü işleme çoğunlukla gerçek zamanla yapıldığından ve görüntünün doğası gereği çevresel şartların değişiminin anlık olarak yansıdığından dolayı bu tip değişimlere uygun uygulamalar geliştirilmesi gerekmektedir.
  • Görüntü işleme ile çok detaylı nesne tespiti yapılamamaktadır. Görüntü işleme ile kabaca nesnenin boyutu, rengi tespit edilebilirken, nesnenin gerçek anlamda ne olduğu ve durumu ile ilgili çıkarımlarda bulunulamaz. Bunun için yapay zeka uygulamalarına başvurulmalıdır.
ETİKETLER:

Etiketler: , , ,

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.