+90 (312) 244 63 25
tr
en

Bulut Teknolojisi

584
Bulut Teknolojisi

Bulut teknoloji nedir? Bu sorunun cevabı çok basit bir ifadeyle, verilerin ve programların bilgisayarımızın sabit diskinde değil de internet üzerinde depolanması ve çalıştırılması, bizlerinde bu verilere ya da programlara erişebilmemiz anlamına gelmektedir.

Bulut teknolojisi tüm dünyada hızla yaygınlaşmaktadır. Bu popülaritenin en büyük nedenleri arasında farklı hizmetlerin internet üzerinden sunulmasına olanak sağlamasıdır. Bu hizmetler arasında veri depolama, sunucular, veri tabanları, ağ oluşturma ve yazılım gibi araçlar ve uygulamalar yer alır. Web’e erişimi olan bir cihazın yeteneğine bağlı olarak, verilere ve geliştirilmiş yazılım uygulamalarına erişimini mümkün kılar. Bulut teknolojisi maliyet tasarrufu, hız ve verimlilik, güvenlik gibi çeşitli nedenlerle bireysel insanlar ve kurumsal şirketler için popüler bir seçenek haline gelmektedir.

Bulut Bilişim Hizmetleri Türleri

Hızla gelişen ve büyüyen bulut bilişim dünyası farklı model türleriyle son kullanıcı, yazılımcı veya uygulama geliştiricilere vb. kullanıcılara hitap eden değişik servis modeli sunmaktadır. Üç farklı türdeki bulut bilişim hizmetlerini inceleyelim.

Hizmet olarak altyapı (IaaS): Kullanıcılara ek yük olmadan şirket içi bilgi işlem kaynaklarının tüm avantajlarını sağlar. Hizmet olarak Platform (PaaS) ve Hizmet Olarak Yazılım (SaaS) ile birlikte, yaygın olarak tanınan üç bulut hizmeti modelinden biridir. Kullanıcılar IaaS modelinde uygulamaları, verileri, işletim sistemini, ara yazılımları ve çalışma zamanlarını yönetebilir. Bu modeli satın alan kullanıcının şirket içi bir veri merkezine sahip olması gerekmez. Ayrıca bu bileşenlerin fiziksel olarak güncellenmesi veya bakımının yapılması konusunda endişelenmesi gerekmez.

Hizmet Olarak Platform (PaaS): Kullanıcıların uygulamaları geliştirebilecekleri ve yönetebilecekleri bir platform sağlayan hizmet modelidir. Donanım ve uygulama yazılımı platformunu sağlamaktadır. Öncelikle PaaS modelinde geliştiriciler ve programcılar için, kullanıcının genellikle süreçle ilişkili altyapıyı veya platformu oluşturmak ve sürdürmek zorunda kalmadan kendi uygulamalarını geliştirmesine, çalıştırmasına ve yönetmesine olanak tanır.

Hizmet olarak yazılım (SaaS): Kullanıcılara web üzerinden tamamen işlevsel ve eksiksiz bir yazılım ürününün abonelik temeline dayalı bir yazılım lisanslama ve dağıtım modelidir. Bu bulut bilişim modelinde birçok firma geliştirdikleri yazılımlarını belirli bir lisans bedelinde kullanıcılara abonelik vererek hizmet sunarlar. Yazılıma ait güncellemeleri, hata düzeltmelerini ve diğer genel uygulama bakımlarını, SaaS model sağlayıcısı tarafından gerçekleştirilir. Kullanıcılar, bilgisayarlarında veya mobil cihazlarında bir web tarayıcısı aracılığıyla yazılımla etkileşimde bulunur.

ETİKETLER:

Etiketler: , , ,

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.