+90 (312) 244 63 25
tr
en

Otonom Sistemlerde Sürü Zekası Nedir?

2.172
Otonom Sistemlerde Sürü Zekası Nedir?

En basit tabirle , bir yönlendiriciye ihtiyaç duymadan  kendi yeterlilikleri ve aklı ile hareket edebilen sistemlere otonom sistemler denir. Son yılların gözde teknolojisi olan otonom insansız sistemler ise özellikle insansız hava araçları özelinde büyük bir atılım gösteriyor. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin , ar-ge çalışmalarında insansız sistemlere  fazlasıyla yer vermeye başladığını gözlemleyebiliyoruz. Özellikle savunma sanayi sektöründe olmazsa olmaz  alanlardan biri haline gelen insansız sistemlerin bir çok varyasyonu geliştirilmeye başlandı. İnsansız hava araçlarının sürü halinde hareket ettiği konseptler de bu varyasyonlardan biri olup ülkelerin savunma sanayi alanında en büyük kozlarından birisi olmaya aday diyebiliriz.

Birden fazla otonom insansız sistemin bir network protokolü kullanılarak birbirleriyle haberli bir şekilde hareket ettiği sistemlere sürü otonom insansız sistemler denir. Bu sistemler, yerel bir network ağı ya da uydu kontrol sistemleri sayesinde beraber  hareket edebiliyor.

İnsansız hava araçlarından örnek vermek gerekirse ,  sürü otonom insansız hava aracı  sistemleri  ‘’master’’ ve ‘’slave’’ olarak gruplandırılabilen iki sınıf otonom araçtan oluşur ve  full otonom ya da yarı otonom şekilde hareket edebilir. Master adı verilen otonom aracı sürü sistemini yöneten araç olarak düşünebiliriz. Slave adı verilen diğer araçlar ise master tipi otonom araç tarafından verilen komutları uygulayan diğer sürü üyesi araçlardır.

Full otonom modda çalışan bir insansız hava aracı sürü sisteminde; sürü üyelerinden  olan master tipi  insansız hava aracı derin öğrenme ,makine öğrenmesi ya da yapay zeka teknolojisi  ile elde ettiği verileri  slave tipi diğer insansız araçlarına aralarındaki ortak haberleşme protokolünü kullanarak iletir ve sürü hareketi sağlanmış olur. Ayrıca otonom insansız  sistemlerde bir  kontrol istasyonu bulunması zorunludur ve bu istasyon sayesinde sistem uzaktan bir telemetri veri cihazı sayesinde yönlendirilebilir.  Sürü zekası katılmış otonom sistemlerde ise bu telemetri bilgi  alış veriş sistemi sayesinde master tipi araç yönlendirilir ve slave tipi araçların master aracı takibi sayesinde de sürü hareket sağlanmış olur. Bu şekilde işleyen sistemlere de yarı otonom sürü sistemleri denir.

Ülkemizde ve dünyada hızla gelişen sürü otonom araç sistemlerinde haberleşme güvenliği üzerindeki çalışmalar ise devam etmektedir. Haberleşme   güvenilirliğinin artması ile birlikte sürü otonom sistemlerim ülkelerin savunma sanayi sektöründeki  gözdelerinden olması bekleniyor.

ETİKETLER:

Etiketler: , ,

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.