+90 (312) 244 63 25
tr
en

Veri Seti Nedir, Yapay Zeka Teknolojilerinde Nasıl Kullanılır?

9.303
Veri Seti Nedir, Yapay Zeka Teknolojilerinde Nasıl Kullanılır?

Veri seti, belirli bir konunun sayılar veya değerler koleksiyonu olarak toplanıp saklanmasıyla oluşturulan dosyalara denir. Örneğin, belirli bir sınıftaki her öğrencinin test puanları, bir yoldan geçen araçların plakaları, renkleri, hızları gibi özelliklerin belli bir tablolama çerçevesinde toplanıp saklanmasıyla oluşan dosyalar birer veri setidir. Veri seti, tek bir veri tabanı tablosunun veya tek bir istatistiksel veri matrisinin içeriğine karşılık gelir; burada, tablonun her sütunu belirli bir değişkeni temsil eder ve her satır, söz konusu veri kümesinin belirli bir üyesine karşılık gelir.

Örnek olarak aşağıdaki grafikte, İBB Açık Veri Portalı tarafından sağlanan, “Aralık 2020 Trafik Yoğunluk Verisi”nden bir kısım bulunmaktadır.

Yapay zeka, makineye insan beyninin çalışma mantığını taklit ettirerek, insanın düşünme ve eylem yapma becerisini kazandırmak için yazılmış algoritmalara denir. Bu algoritmalar, aynı insan beyninin öğrenirken uyguladığı gibi dış dünyadaki olayları, nesneleri görme ve tanımlama ihtiyacı duyar. Fakat insan bunu uzun yıllar içerisinde yapar ve zihninde bu uzun yıllar süresince biriken bilgileri, görselleri ancak bu süreç sonunda işe yarar, kullanılabilir enstrümanlara dönüştürebilir. Yapay zeka teknolojisinde ise, önceden toplanmış ve işlenmiş verilerin anlık olarak sisteme verilmesiyle bu verilerden, bazı matematiksel hesaplamalarla anlamlı çıktılar elde etmek mümkündür. Yukarıdaki örnek olarak verilen, İBB’den alınan trafik yoğunluk verisine bakarak, ileri bir tarihte yoğunluğun nasıl olabileceği tahmini belli bir sapma payıyla yapılabilir. Veya bir otonom araç yapmaya çalıştığımızı düşünelim, aracın yapay zekasına fotoğraf ve eylem bilgilerini kusursuza yakın şekilde verdiğimizde, sistem anlık olarak aldığı video görüntülerine bakarak o anda nasıl bir tepki vermesi gerektiği ile ilgili bir çıkarımda bulunabilir.

Yapay zeka algoritmaları ile veri setleri arasında güçlü ve vazgeçilmez bir ilişki vardır. Yapay zekalar, doğru şekilde hazırlanmış büyük miktarlarda veri setleri olmadan anlık durumlarda anlamlı ve doğru çıkarımlarda bulunamazlar. Bunun için veri seti hazırlama konusunda uzman şirketler ve bazı devlet kurumları bulunmaktadır.

ETİKETLER:

Etiketler: , ,

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.