Blokzincir yapılan işlemlerin değişmesi çok zor olan ve her yapılan işlemlerin sahiplik kaydı bulunan bir teknolojidir. İşlemlerin neye sahip olduğunun, yüksek güvenlikli ve bilgilerin ele geçirilmesi zor bir kaydını tutar.
En basit ifadeyle, herhangi bir tek varlığa ait olmayan yani merkezi bir yapı barındırmayan, damgalı bir dizi veri kaydıdır. Oluşturulan veri bloklarının tamamı şifreleme ilkeleri kullanılarak sabitlenir ve birbirine bağlanır. Veriler halka açık veri tabanlarında saklanır ve bu saklanan veriler herhangi bir bilgiden oluşabilir.
Bir blokzincirine kaydedilen bilgiler çok zor değiştiğinden dolayı, nereye ve nasıl işlem yapıldığını kesinlikle bilmeniz önemlidir. Bir blokzincirinde, bir işlem gönderildikten sonra direkt olarak mühürlenir ve kayıtların geri döndürülme işlemi oldukça zorlaşır.
Blokzincir Neden Mi Önemli?
Şeffaflık: Blokzincirinde katılımcıların hepsi tüm bilgileri görebilir ama tek başına değiştiremez. Bu özelliği ile güvenilirliği artırırken, risk ve sahtekarlığı da azaltmaktadır.
Maliyet: Blokzinciri işlemleri aracı gerektirmez bundan dolayı süreçler daha verimli ve daha ucuz hale getirilebilir. Denetçilere veya hukukçulara bilgilerin gerçekliliği doğrulatılmasına ihtiyaç duyulmadığından bunun gibi maliyetler süreçlerden çıkar.
Verimlilik: Daha az insan faktörü, daha hızlı işlem dönüşü demektir. Çok fazla imza ihtiyacı için günler sürebilecek işlemler saniyeler içinde sonuçlanır.
Veri gizliliği: İşlenecek veriler ilk önce doğrulanır ve topluluk süreci ile blokzincirine dahil olur. Bu süreçte veriler karma kodlarla bir dizi harf ve sayılara çevrilir. Bu bilgilere ulaşmak isteyen katılımcılarda anahtar olması lazım. Anahtar olmaması durumunda kesinlikle bilgilere ulaşılamamaktadır.
Blokzincir Hangi Alanlarda Kullanılıyor?
Bitcoin: En iyi örneklerden biri de Bitcoin’dir. Dijital para birimi (kripto para birimi olarak da adlandırılmaktadır.) olarak adlandırılır. Bu uygulama tamamen elektronik fon biçimidir. Kullanıcıdan kullanıcıya, aracılara ihtiyaç duyulmadan güvenli bir şekilde aktarım yapmayı sağlar. Herhangi bir merkezi bankaya ya da bir yöneticiye ihtiyaç duyulmadan işlemler gerçekleştirilir.
Loyyal: Müşteri teşviklerinin nasıl oluşturulduğu, ödüllendirildiği ve yönetildiği gibi hususları keşfeden bir uygulamadır. Bir nevi sektörler arası sadakat ve ödül platformudur. Blokzincir ve akıllı sözleşme teknolojisine dayalıdır.
Basf: Çiftlikten buzdolabına yani sürecin en ince ayrıntısına kadar her bölümünü birbirine entegre ederek hayvancılıkta sürdürülebilirliği kaydetmek ve analiz etmek için blokzincir teknolojisinden faydalanmak istenmiştir. Bilgiler, bütün zincir boyunca tam şeffaf ve izlenilebilirliği ile çevresel bir iz oluşturulma amaçlanmıştır.
Ubiquity: Gayrimenkul alanında kayıt tutmak için blokzinciri teknolojisinden faydalanılmıştır. Blokzincirin güvenilirliği ile birlikte mülk bilgileri, temiz bir sahiplik kaydı ile kullanıcı dostu bir deneyim sağlamaktadır.