+90 (312) 244 63 25
tr
en

Döner Kanatlı İnsansız Hava Araçlarında Havada Kalma Süresi

1.615
Döner Kanatlı İnsansız Hava Araçlarında Havada Kalma Süresi

Son yılların gözde teknolojisi olan insansız hava araçları her geçen gün yeni bir kullanım alanıyla karşımıza çıkmakta. Halihazırda  savunma sanayi , sinema , kargo , yangın söndürme , gözlem,  haritacılık gibi alanlarda drone adı verilen araçların kullanıldığı biliniyor.

 Kullanım alanı ve ihtiyaca göre motor sayısı genellikle 4 – 8 aralığında  değişen bu çok rötorlu insansız hava aracı sistemlerinin enerji ihtiyacı ise lityum bazlı pillerden elde edilmekte.          

Drone üreticilerinin  geliştirmekte en çok zorlandığı konu ise havada kalma süresi. İnsansız hava araçlarında kullanılan lityum polimer ve lityum iyon pil teknolojisinde ise bir durağanlık söz konusu.

  Pil kapasitesini artırmak ise çalışma süresini artırmak adına hava araçlarında çok da akılcı bir çözüm olarak karşımıza çıkmıyor.

Bu durumun sebebi ise şöyle açıklanabilir ; araçlarda kullanılan her bir motor farklı bir sürücü ile kontrol edilmekte.  Bu motorların her birisinin ürettiği  kilogram cinsinden bir itki değeri var ve bu itki değeri de motora iletilen gerilim değeri ile doğru orantılı.

Pil kapasitesi  artırıldığında  ağırlık da artacağından bu kaldırma kuvvetini sağlayacak yeni  motor ihtiyacı doğmakta. Yüksek itkiye sahip motorlar ise doğal olarak daha  yüksek akım çekme kapasitesine sahip olacağından kullanılan Lityum bazlı pilin kapasitesini artırmak ağırlık – verim oranını neredeyse değiştirmiyor.

Dünya üzerinde bazı  üretici firmalar ise hibrit drone sistemleri tasarlamakta.  Bu tip sistemlerde araç üzerinde dizel yakıt jeneratörü bulunmakta ve motorların ihtiyaç duyduğu enerji bu jeneratör üzerinden sağlanmakta. Bu tipteki döner kanat insansız hava araçları ise taşıma ve kullanım kolaylığı açısından kullanıcı dostu olamayabiliyor.

Drone üreticileri tarafından en azından sabit bekleme görevi yapacak  hava araçları için ise  kablolu drone adı verilen sistemler tasarlandı. Bu kablolu drone sistemleri ortalama  100 metre yükseklikte havada  aralıksız kalabiliyor. Spesifik görev tanımları için tasarlanan bu sistemler  sınır güvenlik görevleri için oldukça kullanışlı.

Kısacası uzun menzil, yüksek  irtifa , kullanım kolaylığı ve uzun  havada kalma süresi  gibi özelliklerim hepsini bir arada bulunduran bir döner kanat insansız hava aracına erişmek henüz mümkün görünmüyor.

ETİKETLER:

Etiketler: , , , ,

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.