+90 (312) 244 63 25
tr
en

DSRC Nedir?

2.614
DSRC Nedir?

DSRC (Dedicated Short Range Communication) haberleşme teknolojisi, kısa mesafeli haberleşmelerde herhangi bir hücresel altyapıya ihtiyaç duymadan son derece güvenli ve yüksek hızlı doğrudan iletişim sağlayan IEEE 802.11p tabanlı bir kablosuz iletişim teknolojisidir.

IEEE 802.11p standardı, akıllı ulaşım sistemleri uygulamalarını desteklemeye yönelik gelişmeleri tanımlayan IEEE 802.11 standardına eklenen bir değişikliktir. Buradan da anlaşılacağı üzere DSRC haberleşme teknolojisi, akıllı ulaşım sistemlerinde kullanılmak üzere geliştirilmiştir.

Akıllı ulaşım sistemleri; her geçen gün daha fazla kalabalıklaşan şehirlerde trafik sıkışıklığını azaltmak, trafiği maksimum verimde yönetmek, trafiğin çevreye verdiği zararı en alt düzeye indirmek ve ulaşımın insanlara olan faydasını artırmak için çok farklı uygulamalar içeren sistemlerdir.

DSRC, akıllı ulaşım sistemlerinde V2X uygulamalarında kullanılmaktadır. V2X (vehicte-to-everything), adından da anlaşılabileceği gibi araçların her şeyle iletişim halinde olmasıdır. V2X; bilginin bir araçtan, aracı etkileyebilecek herhangi bir kuruluşa, cihaza, araca vb. iletilmesi ve aynı zamanda tam tersi şekilde de haberleşmenin sağlanmasıdır.

DSRC, V2X teknolojisindeki en önemli 2 bileşen için kullanılabilir. Bunlar V2V (vehicle-to-vehicle) ve V2I (vehicle-to-infrastructure) bileşenleridir. DSRC engeller olsa bile yüksek hızlı iletişim sağlayabilir ve kötü hava koşullarında çalışmak için optimize edilmiştir.

DSRC, V2X teknolojisinde son derece güvenli bir iletişim ağı sağlar. Alıcı araç, alınan mesajların gerçekliğini doğrular ve mesajlar araca bağlanmaz. Bu özellik sayesinde sürücünün gizliliği korunur. Her araç yerini, istikametini ve hızını saniyede 10 kez güvenli ve anonim olarak yayınlar. Çevredeki tüm araçların mesajını alır ve her bir verici aracın neden olduğu riski hesaplar. Bu sayede araçlar görsel olarak fark edilmeden bile tehlikeli durumların algılanmasına, saptanmasına ve değerlendirilmesine olanak tanınır.

DSRC, araçlar ve altyapı arasında doğrudan ve düşük gecikmeli bilgi alışverişini 5,9 GHz bandında gerçekleştirmektedir. 2004 yılında Federal İletişim Komisyonu (FCC – Federal Communications Commission) DSRC haberleşme teknolojisin kullanılması için 5,9 GHz bandında 75 MHz’lik bir bant genişliği ayırmıştır.

General Motors, 2017 yılındaki üretmiş olduğu Cadillac CTS modelinde ve Super Cruise teknolojisinden başlayarak ABD’de DSRC tabanlı araç-araç (V2V) iletişimini kullanan ilk otomobil üreticisi olmuştur. Aynı zamanda dünyanın önde gelen otomobil üreticilerinden olan Honda ve Toyota da DSRC teknolojisini kullanarak çalışmalar yürütmektedir.

ETİKETLER:

Etiketler: , ,

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.