+90 (312) 244 63 25
tr
en

Havacılık Teknolojilerinin Geleceği ‘UÇAN ARABALAR’

1.136
Havacılık Teknolojilerinin Geleceği ‘UÇAN ARABALAR’

Geçmiş yıllarda bilim kurgu konusu olan uçan arabalar, son yıllarda atılan adımlar, gelişen teknoloji ve yeniliklerle beraber hayatımızın bir parçası olma yolunda hızla ilerliyor. Adeta kurgudan gerçeğe dönüşüyor.

İnsansız hava araçları teknolojisinin gelişmesi, alt sistemlerin görevlere uygunluğu, batarya ve pil teknolojisinin elektrikli araçlarla gelişmesi, uçan arabaların kurgudan gerçeğe dönmesini sağlamıştır. Mini ihalardan 150 kg kapasiteli kargo İhaları tasarlanıp ve üretilmesiyle beraber uçan arabaların altyapısı da hazırlanmıştır. Bununla beraber batarya kapasiteleri ve enerjileri, malzeme bilimi (kompozit, fiber) ve bilgisayar ortamında simülasyonda ki gelişmeler, sabit kanatlı İhalara , Vtol – eVtol (Dikey İniş Kalkış) araçlarına ve döner kanatlı dronlara kadar uçan tüm araçların gelişmesini  ve konum  hassasiyetlerini arttıracak navigasyon, haberleşme, görüntü işleme ve görüntü aktarma sistemlerinin de gelişmesini teşvik etti.

Uçan Arabalar ve Uçan Taxi’lere kurgudan gerçeğe dönüştürmek için ilk adımları atan şirketleri ve çalışmaları inceleyelim;

CityAirbus NextGen:

Dünyanın en büyük havacılık ve uzay şirketlerinden biri olan Airbus, gelişmekte olan Kentsel Hava Taşımacılığı (Urban Air Mobility-UAM) pazarına çıkarttığı uçan taksi CityAirbus modelinin planlarını ve gelecek versiyonunu “Sürdürülebilir havacılığa Öncülük” konusunda düzenlediği, Airbus Zirvesinde tanıttı.

Joby Aviation S4 eVtol:

California merkezli Joby Aviation, 150 millik bir menzile sahip S4 eVtol saatte 320 km/s hıza ulaşabilmektedir. S4 eVtolun mimarı JoeBen Bevirt’in vizyonu, 2024 yılında aktif kullanıma sunmak ve halka açmaktır. Joby eVtol diğer hava araçlarına göre daha sessizdir. Bir helikopterden 100 kat daha sessizdir.

Bevirt, “İnsanları uçağımızın uçtuğunu ilk kez görmeleri için getirdiğimizde, ilk dikkat ettikleri şey ses ya da ses eksikliği oluyor” diyor. “Hareket halindeyken bile bir ağaçtaki yapraklar gibi ses çıkarıyor. Neredeyse duymuyorsun. Bu, şehirlerin arka plan gürültüsüne karışırken yoğun kentsel alanlarda çalışabilecekleri anlamına geliyor.”

Cezeri;

Baykar Savunma tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen, Türkiye’nin ilk uçan arabası CEZERİ, ilk uçuş testlerini başarıyla gerçekleştirdi. Türk mühendislerin tasarlayıp ve ürettiği CEZERİ, 230 kilogramlık ön prototip test uçuşlarında 10 metre yükseldi. Tamamen otonom olarak havalanan ve akıllı uçuş sistemine sahip Cezeri, aynı gece yapılan halatlı ve halatsız iki farklı uçuşu başarıyla gerçekleştirdi. Baykar’ın üretim merkezinde 16 Eylül günü güvenlik halatları olmadan yapılan ikinci test uçuşunda Cezeri, yerden 10 metre yükseldi.

Kalkış ağırlığı azami 240 kg olup dikey iniş kalkış kabiliyeti bulunan hava aracı 100 km/s seyir hızına, azami 2000m uçuş irtifasına çıkacak, 1 saat boyunca havada kalabilecektir. Menzili ise ortalama 80 km’dir.

AirCar;

Bugün 50’den fazla firma, 20’ye kadar yolcu taşıma kapasitesine sahip birkaç prototip uçak geliştiriyor. Bu şirketlerden biri de Türkiye merkezli startup “AirCar“.

2017’de Türkiye’nin Silikon Vadisi‘ne kurulan AirCar, devletin daha büyük yollar ve daha iyi toplu taşıma inşa etmesini beklemek yerine, İstanbul’u derinden etkileyen trafik sorunu çıkmazından kurtarmanın  yollarını arıyor. AirCar‘ın nihai hedefi, tamamen elektrikli ve kendi kendini yöneten otonom uçan taksiler ağına sahip olmak. Şirket binden fazla küçük ölçekli testleri tamamladıktan sonra, bu yıl tam boyutlu bir prototip üzerinde başarılı testler gerçekleştirmeye başladı.

AirCar‘ın kurucu CEO’su Eray Altunbozar’a göre, şirketin 2025’in başlarında yolcu taşımaya başlaması bekleniyor. AirCar, endüstride çığır açarak, yeni bir uçan gelecek inşa etmek için daha az kullanılan yolları kullanmaya hazır olduğunun altını çiziyor.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.