+90 (312) 244 63 25
tr
en

IoT Ortak Haberleşme Protokolleri

3.836
IoT Ortak Haberleşme Protokolleri

Belirli bir ağ üzerinde birbirleri ile iletişim kurabilen cihazlar ekosisteminin tamamına Nesnelerin İnterneti (Internet of Things – IoT) denir. Bu cihazlar birbirleri ile veri alışverişinde bulunarak haberleşebilirler. Bu özellik bize ilaç, ulaşım, otomotiv, güvenlik sektörü olmak üzere birçok sektörde kolaylıklar sağlayarak cihazları daha verimli kullanabilmemizi sağlar. İnternete bağlanabilen ilk cihaz, 1982 yılında kullanılmaya başlanan, makinenin sıcaklığını kontrol edebilen ve içindeki şişe sayısını takip edebilen bir Coca-Cola otomatıydı.

Bu cihazların internete bağlanabilmeleri için zaman içerisinde birçok protokol oluşturulmuştur. Protokollerin birden fazla olmasının nedenleri, cihazları kullanma durumlarına uygun güç tüketiminde ve kapsama alanında olan protokollere ihtiyaçtır.

Farklı ağ türleri öncelikle cihaz boyutuna ve cihazlar arasındaki mesafeye göre belirlenir. Örneğin, Nano ağların her biri birkaç milimetreden daha büyük olmayan az sayıda cihazı kapsar. Bu ağlar genellikle askeri ve sağlık hizmetleriyle ilgili dağıtımlarda kullanılır. LAN (Yerel Alan Ağı), bina gibi tanımlanmış bir bölgedeki Nano’ya nazaran daha büyük cihazları birbirine ve internete bağlar. WAN (Geniş Alan Ağı), LAN’lar, MAN’lar (Metropoliten Alan Ağları), çok geniş bir coğrafi alanda ve diğer daha küçük ağları içerisinde barındıran ağ protokolleridir

En Çok Kullanılan IoT Network Protokolleri

HTTP (HyperText Transfer Protocol)

Köprü metni Aktarım Protokolü, IoT ağ protokolünün en iyi örneğidir. Bu Protokol, web üzerinden veri iletişiminin temelini oluşturmuştur. Yayınlanacak çok fazla veri olduğunda IoT cihazları için kullanılan en yaygın protokoldür. Fakat maliyeti, pil ömrü, enerji tasarrufu ve kısıtlaması yüksektir.

MQTT (Message Queuing Telemetry Transport)

MQTT bir İstemci-Sunucusu ileti aktarım protokolüdür. Hafif, açık, basit ve uygulanması kolay olacak şekilde tasarlanmıştır.

Bu özellikler, Makineden Makineye iletişim (M2M) ve Nesnelerin İnterneti (IoT) bağlamları gibi kısıtlı ortamlar dahil olmak üzere birçok durumda kullanım için idealdir.

LoRaWan (Long Range Wide Area Network)

Gürültü seviyesinin altında sinyal algılama sağlayan uzun menzilli düşük güç ile çalışan bir protokoldür. LoRaWan, pille çalışan cihazları özel veya küresel ağlarda internete kablosuz olarak bağlar. Bu iletişim protokolü esas olarak daha az güç ve bellek ile çalışan milyonlarca cihazın bulunduğu akıllı şehirler tarafından kullanılır.

Akıllı sokak aydınlatması, LoRaWan IoT protokolünün pratik alanlarına güzel bir örnektir. Sokak lambaları bu protokolü kullanarak bir LoRa ağ geçidine bağlanabilir. Ağ geçidi, sırayla, gündüz saatlerinde güç tüketimini azaltmaya yardımcı olan ortam aydınlatmasına dayalı olarak ampullerin yoğunluğunu otomatik olarak kontrol eden bulut uygulamasına bağlanır.

Bluetooth

Bluetooth, kısa menzilli iletişim için en yaygın kullanılan protokollerden biridir. Kablosuz veri iletimi için standart bir IoT protokolüdür. Bu iletişim protokolü, elektronik cihazlar arasında kısa menzilli, düşük güçlü, düşük maliyetli ve kablosuz iletim için güvenli ve uygundur. BLE (Bluetooth Low Energy), güç tüketimini azaltan ve IoT cihazlarının bağlanmasında önemli bir rol oynayan Bluetooth protokolünün düşük enerjili bir versiyonudur.

Bluetooth protokolü çoğunlukla akıllı giyilebilir cihazlarda, akıllı telefonlarda ve küçük veri parçalarının yüksek güç ve bellek olmadan değiştirilebileceği diğer mobil cihazlarda kullanılır. Kullanım kolaylığı sunan Bluetooth, IoT Cihaz bağlantı protokollerinin listesini üstlenir.

ZigBee

ZigBee, akıllı nesnelerin birlikte çalışmasına izin veren bir IoT protokolüdür. Ev otomasyonunda yaygın olarak kullanılır. Endüstriyel ayarlar için daha ünlü olan ZigBee, kısa mesafeler arasında düşük hızlı veri aktarımını destekleyen uygulamalarla birlikte kullanılır.

Düşük güç tüketimi sağlayan kentsel alanlarda sokak aydınlatması ve elektrik sayaçları, ZigBee iletişim protokolünü kullanır.  Ayrıca güvenlik sistemleri ve akıllı evlerde kullanılır.

WiFi

WiFi, 2.4 GhZ UHF ve 5ghz ISM frekansları aracılığıyla IEEE 802.11 standardını kullanan bir kablosuz yerel alan ağıdır (WLAN). WiFi (erişim noktasından yaklaşık 20 metre) aralığında olan cihazlara internet erişimi sağlar.

Hızlı veri aktarımı sunar ve büyük miktarda veriyi işleyebilir. Bu protokol, LAN ortamlarında kullanılan en popüler bağlantı türüdür.

ETİKETLER:

Etiketler: , , , , , ,

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.