+90 (312) 244 63 25
tr
en

Kablosuz M-Bus

1.189
Kablosuz M-Bus

Kablosuz M-Bus protokolü, lisanssız ISM bantlarında çalışan sağlam, güç tasarruflu, uzun menzilli kablosuz iletişim çözümü olarak tasarlanmıştır. Bu protokol enerji sektöründe makineden makineye (M2M) veri iletiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kablosuz M-Bus ilk olarak 2003 yılında yayınlanmıştır. O tarihten itibaren çok zorlu ortamlarda binlerce saha kurulumundan gelen geri bildirimler ile temeli geliştirilmiştir. Kablosuz M-bus protokolü özellikle radyo kapsama alanının kalitesi, diğer teknolojiler arasındaki kolay ilişki, ekipmanın konuşlandırılması ve kurulumunun basitliği ile bilinir. Güvenli ve şifreli Kablosuz M-Bus verileri, yardımcı şirkete güvenilir faturalama verileri sağlamasının yanı sıra ihtiyaç duyulduğu taktirde kullanıcıya gerçek zamanlı olarak tüketim değerlerini gösterebilir. Kablosuz M-bus protokolünün güç tüketimi çok düşük olduğu için pille çalışan aygıtlar için oldukça kullanışlıdır.

Kablosuz M-Bus protokolünün çalışma frekans bandı 169 MHz ile 915 MHz arasındadır. Veri hızı kablosuz M-bus tarafından desteklenen 6 farklı moda göre değişiklik göstermektedir (4.8 kbps, 100 kbps ve 32768 kbps). Kapsama alanı 868 MHz bandında 1 kilometredir. Veri güvenliği AES-128 şifreleme algoritması kullanılarak sağlanır. Kablosuz M-bus protokolünde iletişim tek yönlü veya çift yönlü olabilmektedir. Bu protokol su, gaz ve elektrik sayaçlarının uzaktan izlenilmesi ve kamu şirketleri tarafından müşteri faturalandırma amacıyla kullanılır.

Kablosuz M-bus için fiziksel ve veri bağlantı katmanları EN13757-4 standardında belirtilmiştir. Bu standart sayaç ve diğer sistem bileşenleri arasındaki iletişimden bahsetmektedir. Sistem bileşenleri, okuma cihazlarından ve veri toplama cihazlarından oluşur. Bu cihazlar sabit veya mobil olabilirler.

Fiziksel katman için, EN 13757-4 standardı ayrıca iletilecek maksimum güce ve sayacın sağladığı en düşük alıcı hassasiyetine bağlı olarak çeşitli performans sınıfları belirlemiştir.

Kablosuz M-Bus Modları

Sabit Mod (S Modu)

Bu mod, ölçüm cihazı ile sabit veya mobil bir cihaz arasındaki tek yönlü veya çift yönlü iletişim içindir. Ölçüm cihazları verilerini günde birkaç kez gönderir. Veri toplayıcı pille çalışan bir cihaz olabilir ve sabit çalışma için optimize edilebilir. Haberleşme tek yönlü veya çift yönlü olabilir.868 MHz frekans bandını kullanır.

Sık İletim Modu (T Modu)

Bu modda ölçüm cihazları verileri her birkaç saniyede bir menzil içindeki toplayıcılara gönderir. Haberleşme tek yönlü veya çift yönlü olabilir.868 MHz frekans bandını kullanır.

Sık Alım Modu (R2 Modu)

Ayrı frekans kanalları kullanarak birden fazla ölçüm cihazının birbirine müdahale etmesini önler. Haberleşme tek yönlüdür.868 MHz frekans bandını kullanır.

Dar Bant Modu (N Modu)

Bu mod dar bant ve uzun menzil için optimize edilmiştir. Haberleşme tek yönlü veya çift yönlü olabilir.169 MHz frekans bandını kullanır.

Sık Alım ve İletim Modu (F Modu)

Bu mod, 433 MHz bandında sık alım ve gönderme yapar. Uzun menzillidir. Okuma işlemi talep ile gerçekleşir. Ölçüm cihazı, uyanma sinyali için birkaç saniyede bir dinleme yapar. Haberleşme tek yönlü veya çift yönlü olabilir.

Kompakt Mod (C Modu)

Bu mod T moduna benzerlik gösterir ancak aynı enerjiyi kullanarak daha fazla bilgi gönderebilir. Haberleşme tek yönlü veya çift yönlü olabilir. 868 MHz frekans bandını kullanır.

Kablosuz M-Bus Protokol Yığını

RF Katmanı: Kablosuz M-Bus ürünleri için kullanılacak frekans bandını ve iletim spektrum maskesini tanımlar.

Fiziksel Katman: Maksimum iletim gücünü ve sayacın en düşük alıcı hassasiyetini tanımlar.

Veri Bağlantısı Katmanı: A ve B frame biçimlerini tanımlar. Frame başlangıç ekini, bağlantı katmanı veri yükünü ve uygulama katmanı veri yükünü taşır. Yük verileri için AES 128 CBC şifrelemesini kullanır.

Uygulama Katmanı: Tek bir Kablosuz M-Bus ağında, farklı sağlayıcılardan alınmış cihazları birlikte çalışabilir hale getiren uygulama protokolünü tanımlar.

ETİKETLER:

Etiketler: , , , , , , , ,

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.