+90 (312) 244 63 25
tr
en

LoRaWAN Nedir?

9.085
LoRaWAN Nedir?

IoT (Nesnelerin İnterneti), süreçleri ve işlemleri otomatikleştirmek, daha iyi karar almayı sağlamak için milyonlarca cihazın bağlanmasına, ölçülmesine ve izlenmesine olanak tanır.

IoT pazarında farklı uygulamalar için birçok teknoloji ve iletişim protokolü bulunmaktadır. Uygun maliyet, uzun menzil ve düşük güç tüketimi gibi ihtiyaçların bulunduğu endüstriyel uygulamalarda LoRaWAN protokolü öne çıkmaktadır.

LoRaWAN, düşük güçlü geniş alan IoT ağları için küresel bir standarttır. LoRaWAN protokolü, çok düşük güç tüketimi ile uzun menzilli (birkaç kilometre) çift yönlü iletişim sunan standart ağ protokolüdür. İletişim menzili, cihazlar arasındaki engellere ve çevresel koşullara göre değişiklik göstermektedir.

LoRaWAN, uygun maliyetli ağ dağıtımları için lisanssız ISM radyo bantlarını kullanmaktadır.

LoRaWAN ağlarında kullanılan frekans planı yerel düzenlemelere göre farklılık göstermektedir. Örneğin; Avrupa ülkelerinde ve Türkiye’de 863-870 MHz, ABD, Kanada ve Güney Amerika’da 902-928 MHz, Çin’de 470-510 MHz frekans aralığı kullanılmaktadır.

LoRaWAN, veri gönderirken ve alırken çok düşük akım (50 mA’den az) çeker. Bu sebeple LoRaWAN teknolojisini kullanan cihazların güç tüketimi oldukça düşüktür. Düşük güç tüketimi 10 yıla kadar pil ömrüne izin verir. LoRaWAN sensörleri madeni para büyüklüğündeki CR2032 pil ile çalıştırılabilir.

LoRaWAN’ın çift yönlü iletişim altyapısı, sokak aydınlatmaları, ev otomasyonu, sulama sistemleri ve enerji optimizasyonu gibi çeşitli uygulamalarda kullanımını mümkün hale getirmektedir.

LoRaWAN iç mekanlarda yüksek nüfuz etme kabiliyetine sahiptir. Bu sayede yer altında bulunan su ve gaz sayaçlarını izleyen sensörlerde kullanımı mümkündür.

LoRaWAN ağları, lisanssız ISM bantlarını kullandığından herhangi bir servis sağlayıcıdan belirli bir frekans için lisans almaya ihtiyaç duyulmaz.

LoRaWAN protokolü, kâr amacı gütmeyen bir dernek olan LoRa Alliance tarafından desteklenmektedir. LoRa Alliance’ın mobil ağ operatörleri, baz istasyonu tedarikçileri, sensör üreticileri ve sistem entegratörleri de dahil olmak üzere 500’den fazla üyesi bulunmaktadır.

LoRaWAN standardı, tüm LoRaWAN ağlarınını birbiriyle çalıştırmak amacıyla açık kaynak yaklaşımına dayandırılmaktadır.

LoRaWAN mimarisi çok sayıda düğüm (node), ağ geçidi (gateway) ve merkezi sunucudan oluşur. Gömülü iletişim cihazına sahip nesnelere düğüm adı verilir. Örneğin, üzerinde LoRaWAN modülü bulunan sokak lambası bir düğümdür. Ağ geçidi, çok sayıda düğümden veri alan ve onlara veri gönderen cihazdır. Sunucu ise 3G, 4G ya da ethernet bağlantısını kullanarak ağ geçidine bağlanır. Tüm veriler sunucuda toplanır ve ağ yönetimi organize edilir. Kullanıcı ile sistem arasındaki bağlantı da sunucu üzerindeki yazılım ile sağlanır.

LoRaWAN ağlarında düğüm başına maliyet 15$‘dan daha azdır. LoRaWAN ağları 128 bit uçtan uca şifreli iletişim ile son derece güvenlidir.

LoRaWAN teknolojisi gerçek zamanlı veriye ihtiyaç duyulan uygulamalar için uygun değildir. LoRaWAN ağında yalnızca birkaç dakikada bir küçük paketler gönderilebilir. LoRaWAN teknolojisi kullanılarak telefon görüşmesi yapmak ya da fotoğraf ve video göndermek mümkün değildir.

ETİKETLER:

Etiketler: , , , , ,

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.