+90 (312) 244 63 25
tr
en

MQTT Nedir?

857
MQTT Nedir?

Düşük bant genişliğine sahip ortamlarda M2M (makineden makineye) telemetri bilgilerini basit bir şekilde dağıtmak için tasarlanmış hafif bir yayınlama ve abone olma mesajlaşma protokolüdür. MQTT, bant genişliği ve CPU (işlemci) sınırlamalarına uyum sağlamak için düşük ek yük protokolü olarak oluşturulmuştur. İletişim için güvenilir ve etkili bir yol sağlayabileceği yerleşik bir ortamda çalışmak üzere tasarlanmıştır. MQTT küçük kod ayak izine sahip cihazları bağlamak için oldukça uygundur. Ara sıra bant genişliği kısıtlamaları veya güvenilmez bağlantılar nedeniyle değişen düzeylerde, gecikme yaşayan kablosuz ağlar için iyi bir seçimdir.
MQTT, petrol ve gaz endüstrisindeki denetleyici, kontrol ve veri toplama (SCADA) sistemleriyle iletişim kurmak için kullanılan tescilli bir protokol olarak başlamasına rağmen, akıllı cihaz arenasında popüler hale geldi ve bugün nesnelerin internetine bağlanmak için önde gelen açık kaynak protokolüdür.

MQTT Nasıl Çalışır?
MQTT, uç ağ cihazlarının bir aracıda yayımlamasına olanak tanıyan bir yayınlama / abone olma protokolüdür. MQTT istemcileri arasında, müşterinin (kullanıcının, aygıtın, IOT cihazlarının) mesajlar yayınlayıp yayınlamadığını veya mesaj almak için abone olup olmadığını belirten terimler olan yayıncılar ve aboneler bulunur. Bu iki işlev aynı MQTT istemcisinde uygulanabilir. Bir aygıt (istemci) bir sunucuya (aracıya) veri göndermek istediğinde, buna yayımlama denir. Bunun tam tersi işlemine ise abone denir. Yayımcı abone modelinde birden çok istemci bir sunucuya bağlanabilir ve ilgilendikleri konulara abone olabilir. Abone olan bir istemciden bir aracıya olan bağlantı kesildiğinde aracı, iletileri arabelleğe alır ve tekrar çevrimiçi olduğunda aboneye bu iletileri gönderecektir.

MQTT Güvenliği
MQTT protokolü, çeşitli kimlik doğrulama ve veri güvenlik mekanizmalarını destekler. Fakat bu güvenlik mekanizmalarının MQTT aracısında yapılandırıldığını ve mevcut mekanizmalara uymanın istemciye bağlı olduğunu bilmek önemlidir.

MQTT Kullanım Alanları
MQTT hızla IOT (nesnelerin interneti) dağıtımları için çok önemli ana protokollerden biri haline geliyor. Artık akıllı aydınlatma sistemlerini kontrol etmekten Facebook Messenger uygulamasına kadar petrol ve gazın ötesinde birçok uygulamada kullanılmaktadır. Protokolün otomotivden enerjiye ve telekomünikasyona kadar çeşitli sektörlerde de uygulamaları vardır.

MQTT’nin Avantajları

  • Bilgileri daha verimli bir şekilde dağıtır
  • Ölçeklenebilirliği artırır
  • Ağ bant genişliği tüketimini önemli ölçüde azaltır
  • Güncelleme oranlarını saniyelere düşürür
  • Kullanılabilir bant genişliğini en üst düzeye çıkarır
  • İzne dayalı güvenlik ile çok güvenlir
  • Geliştirme süresinden tasarruf sağlar
  • Yayınlama / abone olma protokolü, yoklama protokollerine kıyasla daha az bant genişliğiyle daha fazla veri toplar.
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.