Teknolojinin gelişmesiyle adeta bilim dünyasının trendi olmayı başaran nanoteknoloji, ilk kez Norio Taniguchi tarafından kullanılmıştır. Tarihi 1974 yılına dayanan nanoteknolojinin yaygınlaşması uzun yıllar almıştır. Nanoteknolojinin babası olarak kabul edilen dünyaca ünlü Fizikçi Richard Feynman, 1959 yılında Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde verdiği bir konferansında “There’s Plenty of Room at the Bottom (Aşağıda Bir Sürü Yer Var)” başlıklı konuşmasını yaparak bilim dünyasında yeni bir sayfa açmıştır. Feynman bu konferansında her bir atomun ve molekülün ayrı ayrı kontrol edilebileceği bir sürecin yer aldığından bahsetmiştir. 1986 yılında ise Feynman dan etkilenen K. Eric Drexler nanoteknoloji terimini “Engines of Creation: The Coming Era of nanotechnology” adlı kitabında bahsetmiştir. Gelin şimdi nanoteknoloji kavramını daha yakından inceleyelim.
Nano kelimesinin kökü Yunancadan gelmekte olup cüce anlamındadır. Günümüzde nano kelimesi bir ölçek olarak kullanılır ve 1 nanometre 1 metrenin milyarda birine tekabül etmektedir. Nanoteknoloji ise maddenin atomik, moleküler ve supramoleküler seviyede kontrolüdür. Bununla birlikte, nano boyutta yapılan çalışmaların bütününü ifade etmektedir. Yani bir diğer ifade ile, nanoteknoloji, çok küçük boyuttaki (1 ile 100nm boyutlarındaki) malzemelerin işlenmesidir.
Nanoteknoloji genel olarak yüksek verimli ve nano boyutlarda teknolojik ürünler geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu hedeflere paralel olarak birçok yaklaşım ortaya çıkmıştır.
- Nanomateryaller
- Aşağıdan Yukarıya Yaklaşımları
- Yukarıdan Aşağıya Yaklaşımları
- Fonksiyonel Yaklaşımlar
- Teorik Yaklaşımlar
- Biyobenzeşimsel Yaklaşımlar
bu yaklaşımlardan sadece birkaçıdır.
Hayatımızın her alanına hızlı bir şekilde dahil olan Nanoteknoloji, insan hayatını kolaylaştırmayı hedeflemektedir. Nanoteknoloji üzerine olan çalışmalar arttıkça ürünlerin maliyetleri düşmekte ve böylelikle daha fazla üretim yapılabilmektedir. Nanoteknoloji iş gücünden ve zamandan kar sağlamaktadır. Nanoteknolojik ürünler ve uygulamalar sayesinde ekosisteme verilen zararlar azaltılmış olur ve bunun sonucunda insanlığa daha sağlıklı, kaliteli ve güvenli bir hayat sunar.
Günümüzde bilim insanları, fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar, elektrik & elektronik, matematik, eczacılık, malzeme bilimi, tıp ve kozmetik vb. alanlarında nanoteknolojiyi kullanarak birçok çalışma yapmaktadır. Nanoteknoloji kullanılarak üretilen teknolojik ürünlerden bazıları şunlardır: Güneş pilleri, çok küçük boyutlu elektrik devre elemanları, çok küçük ölçekli modellemeler, ultraviole korumalı gözlükler, kuantum bilgisayarları, kendini temizleyen camlar, nano robotlar, nemlendiriciler, saç bakım ürünleri, güneş kremi vb. gibi. Ayrıca, biyosentezleme yöntemi uygulanarak ecza malzemeleri de üretilmektedir.