+90 (312) 244 63 25
tr
en

NFC Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

1.284
NFC Nedir?  Kullanım Alanları Nelerdir?

NFC (Near Field Communication), “yakın alan iletişimi” anlamına gelir ve adından da anlaşılacağı gibi, bu teknolojiye sahip cihazlar arasında kısa menzilli iletişim sağlar.  Bu işlem en az bir alıcı cihaz ve verici cihaz gerektirir. Kullanım yerine göre cihazlar aktif ya da pasif olabilir.

Pasif NFC cihazları, güç kaynağına gerek duymadan diğer NFC cihazlarına bilgi gönderebilen etiketleri ve diğer küçük vericileri içerir. Bununla birlikte, diğer kaynaklardan gönderilen herhangi bir bilgiyi işlemezler ve diğer pasif bileşenlere bağlanamazlar. Bunlar genellikle duvarlarda veya reklam panolarında etkileşimli işaretler olarak yerini alır.

Aktif cihazlar hem veri gönderebilir hem de alabilir ve pasif cihazlarla olduğu kadar birbirleriyle de iletişim kurabilir. Akıllı telefonlar, aktif NFC cihazının en yaygın şeklidir. Toplu taşıma kart okuyucuları ve dokunmatik ödeme cihazları da aktif cihazlara verilebilecek teknolojilerdendir.

NFC nasıl çalışır?

Tıpkı Bluetooth, Wi-Fi vs. kablosuz sinyal teknolojileri gibi, NFC radyo dalgaları üzerinden bilgi gönderme prensibine göre çalışır. Diğerleri gibi NFC de, kablosuz veri iletişimi için bir standarttır. Bu da, cihazların birbirleriyle düzgün bir şekilde iletişim kurabilmesi için belirli özelliklere uyması gerektiği anlamına gelir. NFC’DE kullanılan teknoloji, bilgi iletmek için elektromanyetik indüksiyon kullanan eski RFID (radyo frekansı tanımlama) fikirlerine dayanmaktadır. Bu Bluetooth ya da Wifi gibi standartlardan sistemi ayıran en önemli farktır.

NFC’nin özellikle Blutooth’a göre avantajları ve dezavantajları nedir?

Bluetooth’un uzun yıllar boyunca yaygın kullanımı olduğunu düşünülünce, NFC’nin biraz gereksiz olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak NFC’nin bazı önemli faydalar sağladığı birkaç önemli teknik fark vardır. En önemlisi çok daha az enerjiye ihtiyaç duyması. Bu NFC’yi reklam etiketleri gibi pasif cihazlar için mükemmel hale getirir.

Bununla birlikte bu güç tasarrufunun dezavantajı da vardır. En önemlisi iletim mesafesi Bluetooth’dan çok daha kısadır. Blutooth 10 metre, hatta daha fazla menzile sahipken, NFC sadece 10 cm gibi bir menzile sahiptir. Diğer bir dezavantaj ise veri iletim hızının Blutooth’da çok daha fazla olması. NFC 424 Kb/s veri iletim hızına sahipken, Blutooth 2,1 Mb/s mertebesinde bir iletim hızına sahiptir.

NFC’nin bir diğer önemli avantajı ise eşleştirme sistemi olmaması sebebiyle çok daha hızlı bağlantı kurulması denebilir. Bağlantı 100 ms gibi bir zamanda gerçekleştirilir. Aslında yeni nesil Bluetooth teknolojileri de hızlı bağlantı kurabilmeye başladı ancak NFC nin eşleştirme sistemi olmaması sebebiyle bu konuda önemli bir argümanı bulunmaktadır. O da mobil ödemeler. Özellikle günümüzde bir çok pos cihazının NFC destekli temassız ödeme opsiyonu sayesinde insanlar mobil cihazlarıyla kolaylıkla ödeme yapabilmekteler. Sırf bu seçenek bile NFC’nin uzun yıllar hayatımızda bir yer edineceğinin bir göstergesi.

ETİKETLER:

Etiketler: , , , ,

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.