+90 (312) 244 63 25
tr
en

Radyo Veri Sistemi Nedir?

16.457
Radyo Veri Sistemi Nedir?

Radyo Veri Sistemi (Radio Data System, RDS) günümüzde çoğu araba radyosunda ve hi-fi tunerde standarttır. RDS, VHF FM radyo yayın iletimlerinde kullanılır ve tüm radyo dinleyicileri için, özellikle de otomobillerdeki radyo dinleyicileri için çok faydalı olan bir dizi olanak sağlar. RDS, trafik raporlarının daha kolay alınmasını sağlar ve radyo istasyonu adının radyo ekranında görüntülenmesini sağlamak dahil birçok kolaylık sağlar.

Sistem, önemli miktarda popülerlik kazanmıştır ve birkaç yıldır kurulduğu Avrupa’da yaygın olarak kullanılmaktadır.


Radyo Veri Sistemi Geliştirme

Radyo Veri Sisteminin geliştirilmesi, esas olarak, ilk başlatıldığı ve uygulandığı Avrupa’da gerçekleşti.

İlk gelişmeler, 57 kHz’lik bir alt taşıyıcı kullanarak trafik bilgilerini FM yayınlarına yerleştirmek için bir sistemin geliştirildiği Almanya’da gerçekleşti.

Bu deneme geliştirme, Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından 1974 yılında teknik komiteleri Alman projesinin trafik bilgilerinin yanı sıra diğer verilerin de taşınmasını önerdiği sırada ele alındı. Ayrıca, bir vericinin menzilinin dışına çıktığında bir alıcının otomatik olarak yeniden ayarlanmasına izin verir ve program bilgisi vb. gibi kolaylıklar sağlar.

Orijinal şemadan edinilen deneyimin yanı sıra, bir İsveç sayfalama sisteminden bir modülasyon formatı ve British Broadcasting Corporation, BBC ve İrlanda radyosu IRT tarafından geliştirilen temel bant kodlaması kullanılarak, ilk RDS spesifikasyonu 1984 yılında piyasaya sürüldü.

Standart daha sonra 1991 yılında alternatif frekanslar işlevselliğini içeren özelliklerle geliştirildi ve Avrupa Elektroteknik Standardizasyon Komitesi, CENELEC’in himayesinde yayınlandı.

Kuzey Amerika’da fikir ele alındı ​​ve ABD Ulusal Radyo Sistemleri Komitesi 1992’de Radyo Yayın Veri Sistemi, RBDS olarak bilinen versiyonunu yayınladı.

CENELEC standardı 1992’de Trafik Mesaj Kanalı’nın eklenmesiyle ve 1998’de Açık Veri Uygulamaları ile güncellendi ve 2000’de RDS, IEC standardı 62106 olarak dünya çapında yayınlandı.

ETİKETLER:

Etiketler: , , ,

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.