+90 (312) 244 63 25
tr
en

RFID Nedir?

2.602
RFID Nedir?

RFID yani radyo frekansı tanımlama, bir nesneye iliştirilmiş etikette depolanan bilgileri okumak için radyo dalgalarının kullanılmasıdır. RFID radyo dalgaları aracılığıyla iletilen verileri kullanarak birçok nesneyi kablosuz olarak tanımlamamızı sağlar. RFID ile bir etiket uzaktan okunabilir ve okunacak etiketin doğrudan görüş alanı içinde olması gerekmez.

RFID Nasıl Çalışır?

RFID otomatik tanımlama ve veri yakalama olarak adlandırılan teknolojiler grubuna aittir. Bu teknolojinin yöntemleri nesneleri otomatik olarak tanımlar, onlar hakkında veri toplar ve bu verileri minimum insan müdahalesi ile doğrudan bilgisayar sistemlerine girer. RFID bunu başarmak için radyo dalgalarını kullanır. Basit olarak RFID sistemleri üç bileşenden oluşur.
• RFID etiketi
• RFID okuyucu
• Anten

RFID sisteminde okuyucu sürekli olarak belirli bir frekansta radyo dalgaları gönderir. Etiket bu dalgaların menzilinde olduğunda okuyucuya geri bildirim gönderir. Bu geri bildirim sayesinde RFID okuyucu menzilde bulunan nesneyi tanımlar.

RFID Etiket Türleri

RFID teknolojisinde üç tür etiket bulunmaktadır.
• Aktif etiketler
• Yarı aktif etiketler
• Pasif etiketler

Aktif etiketler bir okuyucu tarafından algılanması içini sürekli olarak radyo sinyalleri yayan etiketlerdir. Bu etiketlerde pil veya başka bir güç kaynağı ve radyo sinyallerini iletmek ve almak için kullanılan bir antenden oluşur. Boyuta bağlı olarak aktif etiketler birkaç bin bayttan fazla olamayan çeşitli verileri tutabilirler.

Yarı aktif etiketlerde veya diğer bir ismi ile pil destekli pasif etiketlerde dahili devrenin beslemesi için bir güç kaynağı bulunur ancak etiket yanıtı göndermek için gereken enerjiyi yine okuyucu tarafından gönderilen radyo dalgalarından alır. Hem aktif hem de yarı aktif RFID etiketleri pasif etiketlere göre daha uzun menzillerde çalışabilmektedirler.

Pasif etiketlerde herhangi bir güç kaynağı bulunmamaktadır. Pasif etiketler cevabı okuyucuya göndermek için gereken enerjiyi yine okuyucu tarafından gönderilen radyo dalgalarından almaktadırlar.

Aktif ve yarı aktif etiketlerde maliyet yüksek olduğu için bu etiketler sadece yüksek değerli nesneler için kullanılmaktadırlar.

RFID Sistemlerinin Çalışma Frekanslarına Göre Kategorize Edilmesi
RFID sistemleri çalıştıkları frekans bantlarına göre kategorize edilir. Tüm dünyada RFID sistemleri düşük frekans, yüksek frekans ve ultra yüksek frekans bantlarında çalışır. Radyo dalgaları, bu frekansların her birinde farklı davranırlar. Her bir frekans bandını kullanmanın avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.
Örneğin bir RFID sistemi daha düşük bir frekansta çalışıyorsa daha yavaş bir veri okuma hızına sahiptir ancak metal ve sıvı yüzeylerin yakınında veya üzerinde okuma yetenekleri yüksektir. Daha yüksek frekansta çalışan sistemler genellikle daha hızlı veri aktarım hızlarına ve daha uzun okuma aralıklarına sahiptirler fakat sıvıların ve metallerin neden olduğu bozulmalara karşı daha hassastırlar.

Düşük Frekanslı (LF) RFID
Düşük frekanslı RFID bandı,30 KHz ile 300 KHz arasındaki frekansları kapsar. Düşük frekanslı RFID sistemleri genel olarak 125 KHz ‘de çalışırlar. Bu frekans bandı 10 santimetrelik kısa bir okuma aralığı sağlar ve yüksek frekanslardan daha yavaş bir okuma hızına sahiptir. LF RFID ’nin yaygın kullanımları arasında canlı hayvan takibi ve erişim kontrolü vardır.

Yüksek Frekanslı (HF) RFID
Yüksek frekanslı RFID bandı, 3 ile 30 MHz arasındaki frekansları kapsar. Tipik olarak 13.56 MHz ’de çalışır. Bu frekans bandı 10 santimetre ile 1 metre arasında okuma yapılmasına imkan sağlamaktadır. HF RFID ’nin çeşitli kullanımları iki cihaz arasında veri aktarımına odaklanan Yakın Alan İletişimi ’ni (NFC) içerir. Bu teknoloji genellikle akıllı ödeme kartlarında kullanılmaktadır. Yüksek frekanslı RFID bunun yanında pazarlama, atık yönetimi, otomasyon, tıp ve üretim teknolojilerinde kullanılmaktır.

Ultra Yüksek Frekanslı (UHF) RFID
Ultra yüksek frekans bandı, 300 MHz ile 3 GHz aralığını kapsar. Ultra yüksek frekanslı RFID etiketleri en hızlı okuma hızına ve en uzun okuma aralığına sahiptir. Uzak menzilli UHF etiketleri pasif bir RFID etiketi ile 12 metreye kadar okuma yapabilirler. Kullanılan etiket aktif bir RFID etiketi ise 100 metreden daha uzun mesafelerde okuma yapılabilmektedir. UHF etiketleri parazite karşı en savunmasız olanlarıdır. UHF etiket üreticileri sinyal girişimini önlemek için sorunlu ortamlarda kullanılmak üzere güvenilirliği koruyan okuyucular ve antenler üretirler. UHF etiketlerinin yapım maliyetleri HF etiketlere göre daha düşüktür. Bu sayede UHF RFID, envanter yönetimi, hırsızlık önleme yönetimi ve kablosuz cihaz yapılandırması dahil çok çeşitli uygulamalarda kullanılabilmektedir.

ETİKETLER:

Etiketler: , , ,

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.