+90 (312) 244 63 25
tr
en

Sis Bilişim Nedir?

1.226
Sis Bilişim Nedir?

Sis bilişim, bulut bilişimi Nesnelerin İnternetine bağlayan bir ağ mimarisi türüdür. Sis ağı olarak da tanımlanabilen sis bilişim, uç cihazlar (veri üreten nesneler) ile bulut arasındaki yerde bulunarak veri depolama ve bilgi işleme görevlerini, ilk olarak bulut veri merkezlerinde yapmak yerine kendi bünyesinde yapan, merkezi olmayan bir bilgi işlem mimarisidir.

Sis bilişimin ortaya çıkmasının temel nedeni veri işleme, analiz ve depolama için buluta iletilen veri miktarını azaltmaktır. Veri ayrıştırma ve analizi, akıllı bir ağ geçidinde gerçekleşir ve böylece işlenmek üzere buluta gönderilmesi gereken bilgi miktarı sınırlanır. Bir seferde işlenmesi gereken veriler ağ geçidinde (yani ağ içinde) analiz edilirken geri kalanı filtrelenir ve ardından doğrudan buluta gönderilir.

Sis Bilişim Uygulamaları

Sis bilişimin günümüzde kullanıldığı ve kullanılabileceği pek çok potansiyel uygulama alanı vardır. Nesnelerin İnternetine olan ilgi sadece özel sektörde sınırlı kalmayıp aynı zamanda kamu kurumları tarafından benimsenmesi ile uygulamaların giderek yaygınlaşması ön görülmektedir.
Sis bilişim uygulama örneklerinden bazıları:

•Akıllı Şehirler ve Şebekeler

Akıllı şehir sistemlerinin sorunsuz, etkili ve verimli bir şekilde çalışması için gerçek zamanlı olarak verilerin toplanması ve işlenmesi gerekmektedir. Sis bilişim ile sensörlerden gelen veriler daha hızlı işlem görecektir. Bu nedenle, ortaya çıkabilecek herhangi bir sorununu hızlı bir şekilde çözülmesi sağlanacaktır.

•Otonom Araçlar

Otonom araçlar büyük bir bilgi işlem yeteneğine sahip olduğundan sis bilişim aygıtı olarak işlev görebilmektedir. Araçlar, çok sayıda sensörden veri alabilmeli, gerçek zamanlı veri analizi yapabilmeli ve ardından buna göre yanıt verebilmelidir. Bu ise Otonom bir aracın, bulut bağlantısının yokluğunda güvenli bir şekilde sürüş gerçekleşmesini sağlayacaktır.

•Endüstriyel Nesnelerin İnterneti(IIoT)

Üretim tesisleri, büyük miktarda veriyi bulut yerine lokal bir birimde toplamak ve işlemek için sis bilişim cihazlarını kullanabilir. Böylece, bulut tarafından işlenmesi gereken veri paketlerinin miktarı azalırken, yapılması gereken işlemlere daha hızlı cevap verilebilmesi sağlanacaktır.

Sis Bilişim ve 5G Teknolojisi

Sis bilişimi kullanan aygıtlara sis düğüm birimi diye isim verebiliriz. Bu düğümler, sensörlerden aldıkları verileri gerçek zamanlı olarak milisaniye yanıt süresiyle işlemektedir. Düğümler, analitik özet bilgilerini periyodik olarak buluta göndermektedir. Bulut tabanlı bir uygulama ise daha sonra çeşitli düğümlerden alınan verileri analiz etmektedir.

5G, verilerin neredeyse gerçek zamanlı olarak analiz edilebilmesi için gereken yüksek hızlı bağlantıyı sağladığı için sis düğümleri ve bulut arasında gerçekleşecek olan eylem komutlarının milisaniyeler içinde işlenmesini sağlayacaktır.

Sonuç itibariyle, sis bilişimin hem uygulama alanlarının geniş olması hem de 5G teknolojisiyle hızlı bir gelişme kaydedecek olması ile önümüzdeki yıllarda daha fazla kullanılması bekleniyor. Şunu da unutmamak gerekir ki, sis bilişim, bulut bilişimin yerini değil yükünü alan bir mimari olarak işlev görmektedir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.