+90 (312) 244 63 25
tr
en

Sis Sensörü Nedir?

1.330
Sis Sensörü Nedir?

Sis sensörü ya da görüş sensörü, görünürlükteki değişiklikleri algılayan, görüş mesefesi belirli bir eşiğin altına düştüğünde uyarı veya tetik veren cihazlara denir. Sis sensörü, temel olarak bir ışık vericisi ve bir alıcıdan oluşur.

Sis tespiti, optik algılama yöntemlerinden yararlanılarak düşük maliyetli, güvenilir ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Bu yöntemle sis varlığını tespit etmek için iki farklı yaklaşım vardır; kaybolan ışığı ölçmek veya saçılan ışığı ölçmek.

Kaybolan ışığı ölçmek için ışık kaynağı ile ışık alıcısı arasında bir mesafe olmalıdır. Işık bir noktadan sensöre doğru gönderilir ve sensöre ulaşan ışığın miktarı ölçülür. Işık ne kadar fazla kayboluyorsa, sis o kadar fazladır ve görünürlük o kadar düşüktür. Sensöre ulaşan ışık miktarı yüksekse, sis yoktur ve görüş mesafesi yüksektir.

Saçılan ışığı ölçmek için ise bir mesafe gerekli değildir. Sensör, ışık kaynağına yakın ancak ışığın doğrudan ulaşamayacağı bir konuma yerleştirilir. Bu sayede ışık yakıldığında yalnızca saçılan ışık miktarı ölçülebilir. Sis damlacıkları, ışığın saçılmasına neden olur ve saçılan ışığın ölçülmesiyle sis varlığı tespit edilir.

Her iki yöntemde de güçlü bir ışık kaynağı ve hassas bir alıcıya ihtiyaç vardır. Işık kaynağı odaklanmış ve ışık yoğunluğu yüksek olmalıdır. Işık yoğunluğunu artırmak için karmaşık optiklere ihtiyaç duyulabilir. Lazer ve LED ışık kaynakları bu tür uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Her iki sistem de doğru kurgulandığında çok hafif sisi algılayacak kadar hassas hale gelebilir. Yalnızca gece değil, güneş ışığı varken de sis tespitini güvenli bir şekilde yapabilmek için görünür ışık yerine kızılötesi ışık kullanılmaktadır.

Sis sensörlerinin toza, kire, böceklere ve örümcek ağlarına karşı aşırı duyarlı olduğu unutulmamalıdır. Bu etki nedeniyle kontaminasyon kontrolü yapan, kendi kendini kalibre edebilen cihazlar geliştirilmiştir. Yine de sensör, belirli aralıklarda kontrol edilmeli ve temizlenmelidir.

Sis sensörleri, karayollarında, tünellerde, deniz rotalarında ve hava gözlem istasyonlarında kullanılmaktadır. Sis sensörleri, çok düşük güç tüketimine sahiptir. Bu sayede herhangi bir elektrik beslemesine ihtiyaç duymadan, güneş paneli ve batarya ile kendi kendine yeten sistemler tasarlamak mümkündür.

ETİKETLER:

Etiketler: , ,

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.