+90 (312) 244 63 25
tr
en

Tarım Sektörünün İnsansız Hava Araçları İle Dijital Dönüşümü

1.773
Tarım Sektörünün İnsansız Hava Araçları İle Dijital Dönüşümü

İnsansız Hava Araçları, önemini her geçen gün arttırmaktadır. Savunma Sanayii ve askeri güvenlik alanlarında oldukça geniş bir yelpazeye ulaşmıştır. Bu alanlar dışında lojistik, yangın söndürme, tarım, deprem enkaz tespiti, su kaynak keşfi, petrol doğalgaz boru hattı güvenliği ve sinema sektörü gibi birçok alanda aktif olarak kullanılmaktadır. İnsansız Hava Araçlarının tarımsal alanda kullanımı çifti işçilik kolaylığı, zaman tasarrufu, maliyet tasarrufu ve verimliliği arttırdığı görülmüştür. Bu sebeple tarım sektörü ile uğraşan birçok kişi ve kuruluşlar Zirai İnsansız Hava Araçları (ZİHA) Teknolojisine yönelmiştir. Ülkemizde insansız hava araçları kullanımı için çeşitli eğitimler verilmektedir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yetkili kurumlar İnsansız Hava Araçları Pilotluğu eğitimi verebilmektedir. Genel olarak ZİHA’lar üzerinde  litre oranında ilaçlar bulundurduğu için ağırlıkları 15-50 kg arasında olabilmektedir. Bu ağırlıklardaki İHA’ların operatörlüğünü yapabilmek için, Pilotluk belgesi gerekmektedir.

İnsansız Hava Araçları Pilotluğu kalkış ağırlıkları referans alınarak 4 farklı sınıfa ayrılır:

500 gr – 25 kg aralığında olan İHA’lar = İHA 0 ;

4 kg – 25 kg aralığında olan İHA’lar = İHA 1;

25 kg – 150 kg aralığında olan İHA’lar = İHA 2;

150 kg – 150 kg ve üstü aralığında olan İHA’lar = İHA 3;

İnsansız Hava Araçlarının Tarımsal Amaçlı Kullanımı;

İnsansız Hava Araçlarının tarımsal alanda kullanımı arttıkça yapılan çalışmaların hassaslığı artmıştır. Bu doğrultuda analiz yetenekleri, verilerin işlenmesi yorumlanması, görüntü işleme teknikleri de artmıştır. Hassas tarım alanı doğmuş ve bitki izleme, hasta bitki tespiti,  verim gözlenmesi, yabancı ot tespiti, toprak verimi, bitki büyüme oranı ve su kaynakları araştırılması kısa ve etkili bir sonuca ulaşmıştır. Bu sebeple hastalık tespit edilen bitkileri iyileştirmek için, kullanılacak kimyasal madde miktarı da azalıp verim arttırılmıştır.

Bitki izleme, hasta bitki tespiti, yabancı ot tespiti gibi çalışmalar sonucunda verimin artmasında ki en büyük etken kullanılan kamera ve sensörlerdir. Doğal görüntüye en yakın, gerçekliği en doğru ileten sensörlerin kullanılması son derece önemlidir. Bitkilerin ve ortam sıcaklığını gösteren termal sensörler, üç boyutlu ortamda görüntü elde eden Lidar sensörler, kızılötesi Multispektral ve Hyperspektral sensörler kullanılmaktadır. Bu sensörler sayesinde yabancı ot ile ana bitki, verimli bölge ile verimsiz bölge, su ihtiyacı olan bölge ile suya ihtiyaç duyulmayan bölge, sağlıklı bitki ile sağlıksız bitki, ilaçlama yapılması gereken bölge ile gerekmeyen bölge tespit edilerek Tarımsal faaliyetlerde zaman, maliyet, işçi kaynağı gibi birçok kriterler dijitalleşerek genel verimlilik ve kazanç arttırılmıştır.

ETİKETLER:

Etiketler: , , , ,

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.