+90 (312) 244 63 25
tr
en

VLC (Görünür Işık İletişimi) Nedir?

2.714
VLC (Görünür Işık İletişimi) Nedir?

Yapay ışık, tavan ışıklarında, cep telefonu ekranlarında, araç farlarında yani hayatımızın her alanında kullanılmaktadır. Dünyada bu örneklere benzer milyarlarca yapay ışık kaynağı olduğu bilinmektedir.

Nesnelerin interneti kavramının hayatımıza girmesinin ardından yalnızca bilgisayar ve akıllı telefonlar değil arabalar, aydınlatmalar, kol saatleri, kahve makineleri, buzdolapları ve çamaşır makineleri de internete bağlı hale gelmiştir.

Modern LED’lerin yetenekleri sayesinde yapay ışığın haberleşme aracı olarak kullanıldığı yeni bir iletişim formu geliştirilmiştir. VLC (Görünür Işık İletişimi), 400-800 THz frekans aralığındaki görünür ışığın iletişim aracı olarak kullanıldığı bir iletişim yöntemidir.

VLC, belirli bir mesafede mesaj göndermek ve almak için ışığın kullanıldığı ultra hızlı veri iletim teknolojisidir. Işık saniyede 299.792 km yol alır, bu da onun en hızlı iletişim aracı olduğu anlamına gelir. VLC, insan gözüyle görülebilen 375 ila 780 nm arasında görünür ışığı kullanır.

VLC teknolojisinde birler ve sıfırlar halindeki veri, ışığın hızlı bir şekilde kapatılıp açılmasıyla iletilir. Veri aktarımı, ışığın ne kadar hızlı açılıp kapanabileceğine bağlıdır. Bu yüzden LED aydınlatma, VLC uygulamaları için çok uygundur.

VLC için bir verici (LED’ler) ve bir alıcıya (fotodetektör) ihtiyaç duyulur. Veri kaynağından alınan bilgi, sürücü vasıtasıyla LED’le iletilir. LED, hızlı bir şekilde yanıp sönerek veriyi karşıdaki fotodedektöre iletir. Sinyaller, alıcı modül tarafından çözümlenerek orijinal bilgiye dönüştürülür. Veri paketleme, donanım kontrolü, kodlama ve kod çözme, hata işleme ve senkronizasyon gibi işlemler yazılım vasıtasıyla gerçekleştirilir.

VLC, veri transferi için görünür ışık kullandığından duvarlardan geçemez. Bu yüzden son derece güvenlidir. VLC’nin insan sağlığına herhangi bir zararı olmadığı bilinmektedir.

Veri iletişiminin en hızlı yolu olan VLC, akıllı aydınlatmalarda, altyapı ve ulaşım teknolojilerinde, sağlık sektöründe, havacılıkta ve benzeri pek çok alanda kullanılmaktadır.

ETİKETLER:

Etiketler: , ,

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.