+90 (312) 244 63 25
tr
en

VR, AR, MR, XR TEKNOLOJİLERİ ve ARALARINDAKİ FARKLAR

1.912
VR, AR, MR, XR TEKNOLOJİLERİ ve ARALARINDAKİ FARKLAR

Günümüz teknolojilerinde güncel bir yere sahip olan AR, VR, XR ve MR teknolojilerinin kullanımı hızla artmaktadır. Bu artış ile birlikle bizim hayatımızda da yerini almaktadır. Sağlık, savunma sanayi, eğlence, nesnelerin interneti, reklam, pazarlama, eğitim, tarih, mimarlık & inşaat gibi alanlarda güncel olarak kullanılmakta ve hızlı bir şekilde ARGE çalışmaları yapılarak teknolojilerin geliştirilmesi sağlanmaktadır. Bu teknolojilerin kullanımları artsa da bu terimlerin tanımları ve aralarındaki farklar tam olarak anlaşılamamaktadır.

Genişletilmiş Gerçeklik (XR) nedir?

Genişletilmiş gerçeklik temel olarak mevcut gerçekliğimize bir şeyler eklemek için kullanılan bir araçtır. Genişletilmiş gerçeklik 3 teknolojiyi de içinde barındırır. Bunlar: Sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ilerde, AR gözlüklerin ve akıllı dijital cihazların XR teknolojisinde toplanacağı düşünülmekte. Ayrıca XR birçok alanda da hayatımızı kolaylaştırıyor. Bu alanlara örnek olarak oyun ve eğlence, sağlık, pazarlama sektörlerini söyleyebiliriz.

Artırılmış Gerçeklik (AR) nedir?

Artırılmış gerçeklik hayatımıza hızlı giren ve kısa sürede trendlerde yerini alan bir teknoloji oldu. Artırılmış gerçeklik bir “gerçek dünya” öğesidir. Yani AR, kullanan kişinin bir simülasyona karşı gerçek dünyayla etkileşimini birleştirir. Örneğin evinize bir eşya almak istediğiniz de henüz eşyayı almadan önce bunu artırılmış gerçeklik kullanarak evinizde nasıl göründüğüne bakıp eşyanın boyutunu ev rengini buna göre seçebilirsiniz. Buna bir örnek olarak da 2016 yılında hayatımıza giren Pokemon Go oyununu da ekleyebiliriz.

Karma Gerçeklik (MR) nedir?

Karma gerçeklik (MR), hem sanal gerçeklik hem de artırılmış gerçeklikle birleştirilmiş hali diyebiliriz. Karma gerçeklikte, sanal dünya ve gerçek dünya bir arada bulunur ve bunu gerçek zamanlı olarak görebiliriz. Bunun için Microsoft’un HoloLens’ini örnek verebiliriz. HoloLens sayesinde sesi kullanarak diğer uygulamalar ile iletişim kurabiliriz. Buna ek olarak temas olmadan uzaktan bir makinayı hareket ettirebiliriz. Yani kısaca insanlar ve nesneler arasında bir etkileşim kurabiliyoruz.

Sanal Gerçeklik (VR) nedir?

Sanal gerçeklik (VR) denildiğinde aklımıza ilk gözlükler gelir. Bu gözlüklerle kurgusal olarak bir sanal ortam geliştirilir ve sanal ve gerçekliği bir arada yaşarız. Bu ortamları geliştirirken genelde 3D ve 360 derece kameralardan yararlanılmakta. Yapay zekanın önemli bir parçası olan Sanal Gerçeklik günümüzde birçok alanda kullanılmakta.

Sanal gerçeklik, VR, MR, AR, XR arasındaki farklar nelerdir?

Bu teknolojiler her ne kadar benzer şeyler gibi görünse de aralarında farklılıklar vardır. VR tamamen sanal ortamda kurulur ve gerçek yaşamla alakalı değildir. Yani tamamen kurgusaldır. AR de ise gerçek yaşamın üstüne bir sanal ortam katmanı ekler ancak dış etkenler ile iletişime girmez. MR da daha çok nesne ve insan etkileşimi ön plandadır. XR teknolojisinde ise bu 3 teknolojiden yararlanılır (AR, VR, MR). Bu yüzden XR diğerlerine oranla daha kapsamlı olduğunu söyleyebiliriz.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.